Pagina's

donderdag 4 april 2013

Berlijn

Eerst en vooral, de russen zijn blijkbaar in't land. En dan heb ik het niet op die 5-daagse periode die een vrouw heeft per maand. Mannekes, van waart komt gijlen met zovelen op mijn blog?

Maar bon, verder tot de orde van de dag. De laatste tijd verloedert dat hier nogal, de reden waarom vertel ik u later wel eens. Dat van die tijd dat rijp is enzo.
Ondertussen zat ik hier nu niet op mijn lui gat, maar zat ik afgelopen weekend in Berlijn.
We gingen met onze eigen auto, dit kwam het meest voordelig uit voor ons en ik rij nu eenmaal graag. Het is zo'n kleine 7 uur rijden. Voor het rijden in het centrum van bepaalde Europese steden heb je een vignet nodig, alsook in Berlijn. Vergeet dit niet voordien aan te vragen!
Wat je best ook voor je reis reserveert is het bezoek aan de Bundestag/Reichstag. Zonder reservatie kom je er niet in. Het bezoek is wel gratis.

We verbleven in hotel MK. Geen grote luxe maar heel gezellig! Prachtige kamer, goede prijs en lekker ontbijt. Meer moet dat dus niet zijn. Bij aankomst hebben wij meteen een Welcome card gekocht in een krantenwinkeltje aan de metro. Hiermee kan je 2/3/4/5 dagen de tram/bus/metro nemen in Berlijn. Dit koste ons een 18 euro per man voor 2 dagen wat we er zeker uitgehaald hebben. Ook al hebben we heel wat gewandeld door Berlijn. Je krijgt er immers ook korting mee voor bepaalde bezoeken (zoals het Joods museum, Olympisch stadion,...).
Met de fiets is het ook perfect mogelijk maar het was te koud en te veel sneeuw om te fietsen.


Boven: Starbucks! - Holocaust gedenkteken
Onder: hotel

Onze eerste uitstap begon bij het Joods Museum (betalend maar met korting door de Welcome card).
Een pracht van een museum, vooral de architectuur. Persoonlijk vind ik het te uitgebreid, je krijgt er een lading van informatie over je heen waardoor de essentie verdwijnt. Wil je een kort maar krachtig beeld van de oorlog? Ga dan naar het Holocaust gedenkteken. Loop tussen de stenen en voel de kille sfeer. Maar bezoek vooral het kleine museum onder deze stenen. Hier kan je gratis een audiotour volgen, krijg je originele geschreven brieven te zien en voel je een rilling bij het lezen van de familieverhalen.


Joods Museum
De dag nadien (zaterdag) begon onze dag op Alexander Platz. Gaande langs de Berliner Dom en de Berliner Fernsehturm om zo verder te wandelen naar de Brandenburger Tor. Daar namen we de tram terug naar het Sony center. Aan het Sony center heb je een geweldig cafétje waar we even gingen ontdooien. Na 2 chocomellekes gingen we richting Checkpoint Charlie. Wat velen hier niet weten is dat je amper een straat verwijderd bent van oude restanten van de Berlijnse Muur. De meeste gidsen geven de East Side Gallery aan als bezoek aan de Berlijnse muur. Maar de muur aan Checkpoint Charlie (de straat rechts voor C.C.) is minder toeristisch. Oh wat was dat een zalige dag, bedenk daar nog een bezoekje aan de Freitag winkel bij en avondbezoek aan de Reichstag (gratis) by night. *zwijmel zwijmel*.Boven: Brandenburger Tor en restant van de muur
Onder: Freitag winkel - Reichstag


Op zondag deden we het wat kalmer aan, de eigenares van het hotel duidelijk ook want bij aankomst aan het ontbijt was alles nog donker. "Welk uur is het misschien? Bij mij is het nog maar 7 uur?"
Dat wij onze gsm aangepast hadden en deze dat ook nog eens automatisch deed, dat we bij gevolg niet 1 uur maar 2 uur vroeger wakker waren, zullen we maar verzwijgen zeker...
Maar no problemo, meer tijd voor ons dus! Voor de wederhelft een plezier te doen gingen we naar het Olympisch Stadion. Wederom korting met onze Welcome card! We plofte ons gat neer in een vip stoel en kregen de spelerskleedkamers te zien en daar waar die schone vlam aangestoken werd.  En om mij dan een plezier te doen gingen we naar een rommelmarktje in de namiddag. Ook eentje dat ik via via te weten kwam, een echte aanrader, de Trödelmarkt op Boxhagener Platz gelegen in het oosten. Hier valt het verschil tussen Oost en West wel degelijk op. Maar bon de markt dus! De retrobeurs in't klein! Mijn oog viel meteen op een standje met grafisch talent, genaamd Mateo. Ik zou ze allemaal gekocht hebben maar hield het bij eentje. Na wat gegoogle kwam ik terecht op hun site, ze hebben ook een eigen winkeltje en bestellen is dus een mogelijkheid! Hoezee!
Onze dag eindigde met het Hard Rock Café en een vettige hap!

Boven: rommelmarktje
Onder: Hard Rock Café - Mateo - de tekening van Mateo die ik kocht

Maandagochtend nog een bezoekje aan het concentratiekamp Sachsenhausen voor we richting thuis reden. Ook weer helemaal gratis. Iets wat me opviel in Berlijn was dat alles zo onderhouden wordt en dat er heel wat gratis te bezichtigen valt over de oorlog. Het zorgt ervoor dat iedereen dit te zien krijgt. De regering pompt duidelijk wat centen in de geschiedenis en de toekomst van Duitsland. Iets waar wij nog van kunnen leren.

We deden veel in deze 4 dagen, er valt dan ook zoveel te bezichtigen. Berlijn is een prachtstad, ni normaal.

Ik kwam thuis, knuffelde mijn 2 pluizenbollekes plat en liet ze dan ook alles toe, het betreden van den boven (in de verbouwingen) dus ook.
De avond eindigde een stuk in de nacht door het zoeken naar onze kleinste kat.
Note to myself: dek alle gaten af, zo geraakt de kat niet meer tussen de vloer en het plafond en hoeft ge ook de vloer niet open te breken.
Nuja, de plafond draagt dus met gemak een kat.
Instortingsgevaar is dus miniem.
Olé.12 opmerkingen:

 1. Mooooie foto's! Ik ben in februari naar Berlijn geweest maar ik heb de helft niet gezien wat jij hier opsomt. Een reden te meer om nog es terug te gaan, maar in de zomermaanden deze keer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja wij dachten ook wat lentezon te hebben... :/
   En ik ben echt op het randje van freak in het plannen van zo'n tripjes :p
   Ik had dan ook 5 gidsen gehuurd in de bib maar uiteindelijk maar 1tje gebruikt.

   Verwijderen
 2. Heb met veel plezier je verslag gelezen, leuke foto's ook! Geeft me zin om snel nog eens terug te gaan naar Berlijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat ge der plezier aan had :) Toen ik mijn blogtekstje schreef moest ik aan je denken bij het hotel. T'is er echt eentje in uw stijl.

   Verwijderen
 3. Berlijn is zo tof! Ik wil terug door uw verslagje te lezen :) En aaah, arme kat! Haha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien moeten we een bus inleggen voor al de Berlijn-bloggers ;)

   Verwijderen
 4. Hier ook een grote Berlijn-fan, heerlijke stad he! Jullie trip zag er super uit, en idd: een zomer in Berlijn is ook fantatisch, reden om terug te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zijt ge zwanger? iedereen is altijd zwanger!
  Met al die toffe Berlijnverslagen overal, ga ik minsten twee weken moeten gaan, vermoed ik!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha nee niet zwanger :) madam-straight-to-the-point.
   Als ge nog nen gids nodig hebt voor die twee weken ben ik kandidaat!

   Verwijderen
 6. Mooie foto's.
  Ik moet dat verslag ergens bookmarken voor de toekomst.
  En? Iets gekocht bij Freitag?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bestaat daar nog zo geen soort Pinterest van? Anders kunnen we misschien een gat in de markt vinden ;)
   En erg maar ik heb in de winkel mijn goesting niet gevonden. S'avonds in de hotelkamer heb ik dan online 1 besteld en heb ze al ontvangen. Alleen al voor hun bevestigingsmail (een klein verhaaltje) zou ik er nog 1 kopen :)

   Verwijderen